Det gyldne snitt. Det gylne snitt 2019-11-20

Det gylne snitt

det gyldne snitt

Når man begynder at gå til klaver, starter man jo heller ikke med at spille lige så godt som Oscar Peterson. Jeg mener, at de er brugt langt ud over, hvad de egentlig burde. I praksis er det den regel, man anvender i dag, når man komponerer et fotografi. Længe inden da under Renæssancen havde den samme regel et endnu finere navn. Det er dog som om, det gyldne snit har fået et come back her de seneste år. Vi ved, at den tyske matematiker Martin Ohm begyndte at bruge navnet i 1835.

Next

De vigtigste regler om komposition i malerier bl.a. det gyldne snit

det gyldne snitt

Det svarer til den måde, vi typisk oplever vores virkelighed, men selvfølgelig ikke altid. Det sidste gode råd er at blive ved Tænk på, at det er let nok at begynde at male, det svære er at blive ved med det, når det driller. Vi ser det nederste først, og så bevæger øjet sig diagonalt opad i billedet. Meld deg på nyhetsbrevet her, så sender jeg deg info når jeg snart sender ut info om dette. Da jeg begyndte at male, må jeg indrømme, at principper og regler om komposition i malerier ikke interesserede mig særlig meget.

Next

Det gylne snitt

det gyldne snitt

Det er dog først i renæssancen i begyndelsen af 1400-tallet, at man grundlæggende forstår reglerne og den geometriske konstruktion bag det, vi i dag kender som centralperspektivet. Snitt til besvær Jeg har hørt om det gylne snitt siden jeg begynte å fotografere og har fått en viss følelse med hva det går ut på. Det finnes blant annet forskjellige mer eller mindre vel underbygde for betydningen det gylne snitt skal ha for og kunstneriske oppgaver. Den er mere lige til. Endelig: jo større et billede er, jo større virker forskellen mellem de to regler. Det finnes et forhold mellom to størrelser som mange mener har fascinert kunstnere og arkitekter i tusenvis av år. Jeg husker den åbenbaring, det var for mig at forstå principperne, og den fryd, det var at kunne konstruere naturtro tegninger af de rum, jeg forestillede mig og arbejdede med i mine studieprojekter.

Next

Det gyldne snit

det gyldne snitt

Da sier vi at linjestykket er delt etter forholdet det gylne snitt. For som med alt andet bliver man bedre til det, man øver sig på … uden undtagelse. Man mener, at den egentlige opdager af dette specielle forhold er den græske tænker og matematiker Eudoxus, som foretog en undersøgelse. Eckersberg, brugte det flittigt og skrev afhandlinger om dets anvendelighed i uddannelsen på Kunstakademiet. Men der er jo virkelig mange andre ting, der har betydning, når man taler billeder.

Next

Det gylne snitt

det gyldne snitt

Phi anses af nogle — f. Jeg bruger faktisk begge regler i mine billeder, dog nok mest det gyldne snit, men jeg er forsigtig med det. Det er, når man konstruerer perspektivet, muligt ret præcist at udregne forkortelser og placeringer på billedfladen, så indtrykket af rumlighed eller dybde er meget virkelighedstro. Når du bruger en af disse to regler, er der, synes jeg, en risiko for, at billedet kommer lidt ud af balance, og nogle gange er midten i et billede egentlig slet ikke så tosset. Desuden dukker det op mange steder i naturen i forbindelse med.

Next

Det gylne snitt

det gyldne snitt

Reglen om tredjedele En regel, der minder meget om Det gyldne Snit, er Reglen om tredjedele. I maleriet her har den italienske barokmaler Caravaggio malet Paulus, som får hjælp eller inspiration af en engel, der hvisker ham i øret, hvad han skal skrive. De gamle grekerne baserte seg på geometri og regnet ikke med symboler slik vi gjør i dag, men med lengder. For de spidsvinklede trekanter fremkommer det som forholdet mellem et ben og grundlinien; for den stumpvinklede trekant er det forholdet mellem grundlinien og et ben. Så hvem havde brug for en masse regler, der bare ville gøre det endnu mere vanskeligt at male et godt maleri? Begge regler skulle angiveligt kunne frembringe et visuelt behageligt og velkomponeret billede, men der er ikke nogen garanti og nogle gange fungerer de bare ikke.

Next

De vigtigste regler om komposition i malerier bl.a. det gyldne snit

det gyldne snitt

Hvorfor er der to snit? » Noe må det jo ligge her. Så for den, der bliver ved trods modgang, venter uendelig mange gode oplevelser foran lærredet … så held og lykke med billederne. Det skal læres lige som alt mulig andet. Disse regler handler mest om de linjer, der er i et billede. Diagonalerne Diagonalerne er de linjer, der løber fra hjørne til hjørne i et billede. Det kan være fordeling af farver, brug af kontraster, opbygning af felter eller flader i et billede.

Next

Det gylne snitt

det gyldne snitt

Jo højere værdi, to naboelementer har, des mere nøjagtigt vil deres kvotient beskrive phi, og hvis naboelementernes værdi er 987 eller højere, vil unøjagtigheden være mindre end ±0,00001. Når elementerne i et billede tilsyneladende hænger sammen vil beskuerens øjne blive ledt rundt på en måde, som, hvis man er lykkedes med det, opleves behagelig og naturlig. Ifølge wikipedia er beskrivelsen slik: Det gylne snitt vil si deling av en linje eller en flate i to deler slik at den minste delen forholder seg til den største som denne til hele linjen eller flaten. Det kan man godt opnå uden brug af det gyldne snit og tredjedelsreglen. Det er, når to linjer eller punkter ligger i forlængelse af hinanden, fx når en bordkant i billedets forgrund flugter med en vindueskarm i billedets baggrund. Det er det samme: 8 divideret med 5 eller omvendt.

Next

Komposisjon: Det gylne snitt

det gyldne snitt

Spesielt ble det gylne snitt rettferdiggjort av naturen selv, fordi proporsjonene kan iakttas hos planter og. Regulær tikant tegnet med rødt oven på et pentagram. Til højre er desuden indtegnet den , og alle relevante vinkler er indtegnet. Han spurgte en masse mennesker, hvor det efter deres mening var smukkest at dele et linjestykke i to. Det kan fx være en horisont, en vigtig retning vist af en arm, der peger, eller en lanse, der skæbnesvangert gennemborer billedets hovedperson. Jeg tror, at alle kunstnerne gennem tiden: da Vinci, Rubens, Rembrandt, Vermeer og alle de andre må have haft den samme aha-oplevelse, da de første gang så tegningen tage form, og rummene vokse frem på lærredet.

Next