Yle luonto. Luonto 2019-11-18

Luonto

yle luonto

Tässä kartoituksessa on tarkasteltu sitä, miten eri lintulajiemme runsaus ja levinneisyys ovat muuttuneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Lisäksi monet metsästettävistä riistalajeista ovat ajautuneet vaikeuksiin ja vähentyneet. Onko pihassasi tai lähimetsässä sinulle tärkeä puu, josta haluaisit tietää lisää? Voit myös kertoa, millaisia kavereita ruokintapaikallasi on vuosien saatossa vieraillut. Linnunlaulujen toivekonsertissa kuuntelijat voivat toivoa omia suosikkilintujaan. Välineenä heillä oli vajaan kahden metrin ruokovapa, punottu siima sekä punaisesta villasta ja kahdesta vahan värisestä kukon höyhenestä tehty perho.

Next

Luonto yllättää aina

yle luonto

Tuo 13- vuotiaan koulupojan retki oli hänen elämänsä tärkein käännekohta, silloin hän tiesi että hänestä tulisi ornitologi. Veneilijät saattavat silloin havaita näitä harvinaisia nisäkkäitä, jotka köllöttelevät kiireettömästi auringon paahteessa ja rapsuttelevat vanhaa karvaa uuden tieltä. Retkiporukka etsii ja ihmettelee muun muassa majavan, hirven, siilin, kyyn, ilveksen ja erilaisten lintujen elintapoja ja asuinpaikkoja. Ja muutoksia on todellakin tapahtunut paljon, yllättäviäkin sellaisia. Miten myrskyjä voi valokuvata ja ylipäätään harrastaa? Lähetyksen juontavat Mirjami Smalén ja Juha Blomberg. Talviruokintaillan asiantuntijana on lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina suorassa lähetyksessä ovat Asko Hauta-aho ja Maija Salminen.

Next

Luonto

yle luonto

Katoavatko Suomesta pakkasten myötä myös havupuut? Kuuntelijoiden kanssa syksyisiä havaintoja ja tuntemuksia jakavat Saimaan hämärtyvässä illassa Juha Taskinen, Asko Hauta-aho ja studiossa puheluja ottaa vastaan Juha Blomberg. Voiko myrskyjä ennustaa ja miten ne nimetään? Itämeressä on monia kalalajeja, joita me vierastamme, mutta joita käytetään jo monessa Itämeren valtiossa. Onko pihassasi tai lähimetsässä sinulle tärkeä puu, josta haluaisit tietää lisää? Toimittajina ovat Markku Sipi ja Markus Turunen. Suoran lähetyksen toimittivat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg. Tällaisen norpan suosiman louhenkolon löysivät Pihlajavedeltä Juha Taskinen ja Asko Hauta-aho. Toimittajina suorassa lähetyksessä ovat Hannamari Vallila ja Paula Jokimies. Luonto-Suomen luontokuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä vinkkejä.

Next

Luonto yllättää aina

yle luonto

Seisovatko siinä hidas varmistelija ja riskinottaja? Tällaisen norpan suosiman louhenkolon löysivät Pihlajavedeltä Juha Taskinen ja Asko Hauta-aho. Kuinka kasveja ja pihaa hoidetaan, milloin istutetaan, milloin raivataan? Ohjelmassa vieraillaan jälleen Espoossa luontoharrastaja Riku Lumiaron rakentamassa puutarhassa, paikalla on myös puutarhuri Mikko Lagerström. Studiossa kysymyksiin vastaamassa ovat erikoistutkija, tutkimuspäällikkö Meri Kallasvuo Luonnonvarakeskuksesta ja erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta. Luonto-Suomessa pohditaan syksyn ja talven hiljaisuutta ja valottomuutta. Onko kevään ja lämpimän kesän aikana tullut uusia äänitteitä? Voit myös kertoa, millaisia kavereita ruokintapaikallasi on vuosien saatossa vieraillut. Luonnossa kasvit ja eläimet ovat valmiita lumiseen kauteen, tänne jäävät linnut käyttävät koko valoisan ajan ravinnon hankintaan.

Next

Luonto

yle luonto

Mihin se sijoitetaan ja millaisilla eväillä saa pihapiiriin mahdollisimman paljon vieraita. Miksi toiset saavat hienoja kuvia useammin kuin muut? Syksyllä ihan vierekkäiset koivut voivat olla keskenään erilaisia - yksi keltaisessa syysasussa ja kaveri vihreässä kesämekossa. Kuuntelijoiden kanssa suorassa lähetyksessä keskustelevat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg. Kysymyksiin vastaavat arboristi Sami Kiema sekä professori Kurt Fagerstedt. Tässä kartoituksessa on tarkasteltu sitä, miten eri lintulajiemme runsaus ja levinneisyys ovat muuttuneet viimeisen vuosikymmenen aikana.

Next

Luonto yllättää aina

yle luonto

Luontovalokuvaajia näkee kaikkialla: kaupunkipuistoissa, merenrannoilla, metsissä, teiden varsilla tai pelloilla. Täplänahkaiset kalat söivät halukkaasti näitä virran päällä runsaana leijuvia hyönteisiä. Ja muutoksia on todellakin tapahtunut paljon, yllättäviäkin sellaisia. Lähetyksen juontavat Mirjami Smalén ja Juha Blomberg. Mitä sieniä metsästä voi löytää vielä marraskuussa ja millainen sienivuosi onkaan ollut? Miten luodaan hyvä lintujen ruokintapaikka? Lintujen uhanalaisuusluokituksen vetäjä Markku Mikkola-Roosia jututti toimittaja Veli-Risto Cajander. Kun ilmasto lämpiää, lumen määräkin vähenee. Kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa huippukuva, mutta se vaatii ripauksen onnea, taitoa ja ahkeruutta.

Next

Luonto

yle luonto

Syksyllä valmistaudutaan talveen ja lehtipuut kertovat itsestään värein. Välineenä heillä oli vajaan kahden metrin ruokovapa, punottu siima sekä punaisesta villasta ja kahdesta vahan värisestä kukon höyhenestä tehty perho. Lintujen syysmuuton salaisuuksia paljastettiin Luonto-Suomen lähetyksessä, joka tuli paraatipaikalta Suomen lounaisimmasta kärjestä, Hangon lintuasemalta. Toimittajina Juha Laaksonen ja Paula Jokimies. Asiantuntijoina studiossa ovat sienineuvoja Pirkko Haikkala Uudenmaan Martoista ja Jarkko Korhonen Suomen Sieniseurasta. Perho jäljitteli virralla runsaana esiintyvää pienikokoista ja haurasta hyönteistä, jossa oli piirteitä ampiaisesta, sääskestä ja mehiläisestä. Seisovatko siinä hidas varmistelija ja riskinottaja? Minna Pyykkö tapasi Hämeenkyrössä Jussi Viitalan ja jutteli tunturikasvien kauneudesta ja kasviretkimuistoista.

Next

Luonto

yle luonto

Mutta miksi haapa voi olla sekä keltainen että punainen? Lintujen uhanalaisuusluokituksen vetäjä Markku Mikkola-Roosia jututti toimittaja Veli-Risto Cajander. Katoavatko Suomesta pakkasten myötä myös havupuut? Miten myrskyjä voi valokuvata ja ylipäätään harrastaa? Kameran kanssa liikkuvat miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, lapset ja aikuiset. Lintulaudan äärellä voi myös seurata lintujen käyttäytymistä ja tarkkailla lintujen yksilöllisiä eroja. Miten kokkaat makunystyröitä hivelevää kasvisruokaa rennolla otteella? Onko kevään ja lämpimän kesän aikana tullut uusia äänitteitä? Luonnossa on vaan se jännä juttu, että koskaan ei voi tietää mitä sattuu ja tapahtuu, eli aikamoisia seikkailuja on tiedossa! Saimaannorpat vaihtavat karvansa näin toukokuussa ja nousevat rantakiville aurinkoon tätä nopeuttaakseen. Miten muuttolintuja tutkitaan ja mitä rengastusaineistot niistä kertovat. Linnunlaulujen toivekonsertissa kuuntelijat voivat toivoa omia suosikkilintujaan. Toisaalta myös tutut kahvipöydän tarjottavat riisipiirakoista korvapuusteihin syntyvät vaivattomasti ilman maitotuotteita tai kananmunia.

Next

Luonto

yle luonto

Miten nämä vajaasti hyödynnetyt kalat päätyisivät herkuiksi ruokapöytiimme, ja miten tämä auttaisi Itämerta? Toimittajina ovat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg. Studiossa vinkkejä vegaaniseen ruuanlaittoon ja leivontaan antavat ravintoloitsija Heli Hassinen Bella Loviisasta, sekä ruokakirjailijana ja bloggaajana tunnettu Elina Innanen. Luonto-Suomessa pohditaan syksyn ja talven hiljaisuutta ja valottomuutta. Millä keinoin kehittyy luontokuvaajaksi, joka osaa haistaa parhaat tilanteet? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi. Syksy on mielenkiintoista aikaa, koska matkalla ovat myös nuoret linnut ja lintuja on paljon. Peepee on aina kaikesta innoissaan, mutta ovatko ne lopulta lapset, jotka tekevät isoimmat oivallukset? Asiantuntijoina lähetyksessä olivat Aleksi Lehikoinen, Aki Aintila ja Kari Soilevaara. Entä miksi Itämeren hyvinvointi kuuluu kaikille suomalaisille? Joka päivä ja yö tuhannet linnut jättävät Suomen ja matkaavat etelään, lounaaseen ja kaakkoon talvehtimisalueilleen.

Next